Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το καθεστώς Άσαντ, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Από την εμφάνιση των πρώτων πολεμικών αεροσκαφών, κανένα καθεστώς στην ιστορία δεν έχει χρησιμοποιήσει σε τέτοιο βαθμό μαχητικά αεροσκάφη εναντίον του λαού του», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, η ΜΚΟ του οποίου βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών στη χώρα αυτή, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο που διαρκεί από τον Μάρτιο του 2011.

Σύμφωνα με την οργάνωση τουλάχιστον 527 πολίτες έχουν σκοτωθεί και περίπου 2.000 έχουν τραυματιστεί στα αεροπορικά πλήγματα που έχουν εξαπολυθεί σε 12 συριακές επαρχίες μετά την 20ή Οκτωβρίου.

Η ΜΚΟ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για να τερματιστεί αυτό το «έγκλημα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας» το οποίο διαπράττεται καθημερινά, όπως τόνισε, στη Συρία.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ έπληξαν 15 στόχους των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας μέσα σε τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης, οι δεκατρείς από τις επιδρομές που εξαπολύθηκαν από την Τετάρτη έγιναν στο Ιράκ και οι δύο στη Συρία.

Στο συριακό έδαφος, αεροσκάφη έπληξαν μια θέση του ΙΚ, έναν χώρο που χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές ως εφαλτήριο κοντά στη συριακή πόλη Κομπάνι και μια μονάδα κοντά στο Χαλέπι, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση.

Στο Ιράκ επλήγησαν οχυρές θέσεις, οχήματα, ένας εκσκαφέαν και μια θέση μάχης κοντά στο Κιρκούκ, μια μεγάλη μονάδα και τέσσερις μικρότερες. Κοντά στη Μοσούλη, σε δύο επιδρομές καταστράφηκαν οχήματα και ένα βαρύ όπλο κοντά στη Ράμαντι.

Επίσης επλήγησαν οχήματα, μονάδες, θέσεις μάχης και ένα κτίριο στις ιρακινές πόλεις Αρ Ρούτμπα, Φαλούτζα, αλ Κάιμ και Μπάιτζι, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση.