Μήνυμα κατά του φανατισμού και του φονταμενταλισμού έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος από την Τουρκία όπου πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψή, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αφήνει αιχμές προς τη Δύση.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνάντευξης με τον τούρκο πρόεδρο, ο ποντίφικας τόνισε ότι «η Τουρκία μπορεί να γίνει μεγάλος ειρηνοποιός» προειδοποιώντας κατά του «φανατισμού και του φονταμενταλισμού».

«Είναι κεφαλαιώδες όλοι οι πολίτες —μουσουλμάνοι, εβραίοι και χριστιανοί— τόσο στο πνεύμα και το γράμμα όσο και στην εφαρμογή του νόμου να απολαύουν τα ίδια δικαιώματα και να τηρούν τις ίδιες υποχρεώσεις», είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 

Η διεθνής κοινότητα, ανέφερε ακόμη, έχει την «ηθική υποχρέωση» να βοηθήσει την Τουρκία, η οποία υποδέχεται «με γενναιοδωρία» πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. «Η διεθνής κοινότητα έχει την ηθική υποχρέωση να βοηθήσει να προσφερθεί φροντίδα στους πρόσφυγες», δήλωσε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, απέρριψε τόσο την ισλαμοφοβία όσο και την τρομοκρατία κάνοντας λόγο για «δυο μέτρα και δύο σταθμά» που τηρεί σε πολλές περιπτώσεις η Δύση.  «Η επίσκεψή σας θα αφήσει ένα σημάδι με επίδραση στον ισλαμικό κόσμο και επίσης θα αλλάξει την άποψη για το Ισλάμ στον χριστιανικό κόσμο. Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι πως αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια πορεία προς την αλλαγή», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο τούρκος ηγέτης εξέφρασε δυσαρέσκεια για την διεθνή απάντηση στη σφαγή της Συρίας και το πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Ο Πάπας, πάντως, είχε φιλοξενήσει τον αίγύπτιο πρόεδρο Αμπντουλφατάχ αλ Σίσι, πριν από δύο ημέρες στο Βατικανό.

Ο Φραγκίσκος επισκέφθηκε νωρίτερα το Μαυσωλείο του ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, του Μουσταφά Κεμάλ, ενώ επρόκειτο να συναντηθεί επίσης με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και με τον πρόεδρο της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιγιανέτ), της κρατικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται τις θρησκευτικές υποθέσεις των μουσουλμάνων.
Αύριο Σάββατο αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί ενώ θα χοροστατήσει σε μια λειτουργία στον καθολικό καθεδρικό ναό την οποία θα παρακολουθήσουν και χριστιανοί πρόσφυγες από το Ιράκ.
Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, όταν θα παραστεί στον κοινό εορτασμό της εορτής του Αγίου Ανδρέα μαζί με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο ποντίφικας ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης κράτους που επισκέφθηκε το νέο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα.