Αιχμές κατά των ΗΠΑ για υπέρμετρη χρήση βίας και πυροβολισμούς κατά των αφροαμερικάνων αφήνει η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων.

Στην έκθεση της Επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στο Φέργκιουσον, οι ΗΠΑ επικρίνονται για «τον βασανιστικό πόνο και την παρατεταμένη οδύνη» που υπέστησαν κρατούμενοι κατά τη διάρκεια εκτελέσεων που δεν προχώρησαν όπως προβλέπεται, καθώς και τους συχνούς βιασμούς κρατούμενους, τον περιορισμό με δεσμά εγκύων γυναικών σε κάποιες φυλακές και την εκτεταμένη χρήση της απομόνωσης.

Παράλληλα εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τις «πολλές αναφορές» για την ωμότητα και τη χρήση υπερβολικής βίας από τους αστυνομικούς εναντίον ανθρώπων που «ανήκουν σε κάποιες συγκεκριμένες εθνοτικές και φυλετικές ομάδες», τους ομοφυλόφιλους και τους μετανάστες.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ καταγγέλλει το γεγονός ότι η αμερικανική αστυνομία και οι υπηρεσίες που ασχολούνται με μετανάστες δρουν με γνώμονα φυλετικά χαρακτηριστικά, αλλά και «την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της αστυνομικής δράσης».

Επιπλέον εξέφρασε «τη βαθιά της ανησυχία για τους συχνούς πυροβολισμούς ή τις μοιραίες καταδιώξεις άοπλων μαύρων από την αστυνομία».

Οι δέκα εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι τα όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης (taser) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις για να αποφευχθεί η απώλεια ζωής ή σοβαροί τραυματισμοί.

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική φυλακή Γκουαντάναμο, η Επιτροπή ζήτησε οι κρατούμενοι στους οποίους δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες είτε να προσαχθούν σε πολιτικά δικαστήρια ή να αφεθούν ελεύθεροι.

TAGS