Περίπου 300 άνθρωποι διώκονται στη Γερμανία κατηγορούμενοι για παροχή υποστήριξης προς το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χέικο Μάας, ο οποίος πρόσθεσε ότι αποτελεί ένδειξη της λειτουργίας των αντιτρομοκρατικών νόμων κι επομένως δεν απαιτείται αυστηρότερη νομοθεσία.

«Όποιος υποστηρίζει το ΙΚ ήδη με τους υπάρχοντες νόμους κινδυνεύει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag έπειτα από εκκλήσεις ορισμένων υπουργών για αυστηρότερη νομοθεσία.
Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα στοχεύει στην πάταξη της χρηματοδότησης των τζιχαντιστών.

Την Παρασκευή, εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή ποινής φυλάκισης άνω των τεσσάρων ετών εις βάρος ενός 20χρονου Γερμανού, ο οποίος κατηγορείται ότι εντάχθηκε στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια δίκη στη Γερμανία κι αναμένεται να ακολουθήσουν δεκάδες άλλες μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι αρχές ασφαλείας υποστηρίζουν ότι περίπου 550 Γερμανοί πολίτες έχουν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία και σχεδόν 60 έχουν σκοτωθεί, κάποιοι σε επιθέσεις αυτοκτονίας. Περίπου 180 θεωρείται ότι έχουν επιστρέψει στη χώρα τους.

Τον Σεπτέμβριο, η Γερμανία υιοθέτησε μέτρα κατά του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τα οποία θεωρείται παράνομη η διανομή προπαγανδιστικού υλικού, η χρήση σχετικών συμβόλων και η συμμετοχή σε δραστηριότητες που συνδέονται με την οργάνωση.