Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Το πρώτο βήμα για την ολική επαναφορά έκανε ο τέως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί ανακτώντας τα ηνία της γαλλικής Δεξιάς (UMP), μία εξέλιξη, όμως, ακόμα αρκετά μακριά από τον στόχο του: Την επιστροφή στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ένας στόχος που δεν θα επιτευχθεί καθόλου εύκολα.

Τριάντα μήνες μετά την ήττα του από τον Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές ο Σαρκοζί εξελέγη πρόεδρος με 64,5%, ένα ποσοστό πολύ «φτωχό» για τα επόμενα βήματα προς το χρίσμα. Πριν από 10 χρόνια είχε επικρατήσει με 85%, ενώ σήμερα, οι υποστηρικτές του στόχευαν τουλάχιστον στο 70%, ώστε να έχει ελευθερία κινήσεων στο διαιρεμένο και υπερχρεωμένο κεντροδεξιό κόμμα.

Πολλοί αναλυτές μίλησαν για de facto νίκη του Αλέν Ζιπέ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη «μάχη», όμως θα διεκδικήσει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του 2017 ή έστω την πρωθυπουργία σε μια ενδεχόμενη νίκη του Σαρκοζί. Είναι ενδεικτικά τα λόγια του Ζιπέ μετά την εκλογή του Σαββάτου, αφού σχολίασε λέγοντας «Habemus Papam» (Έχουμε Πάπα) σημειώνοντας με νόημα: «Είμαι έτοιμος να τον βοηθήσω στους στόχους που έχω υποδείξει: Μία ευρεία συμμαχία στα δεξιά και στο κέντρο». Οι παραπάνω δηλώσεις σημαίνουν, πολύ απλά, ότι ο 59χρονος Σαρκοζί δεν είναι μόνος στο κόμμα.

Αρκετά «μόνος» αισθάνεται, πάντως, απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι δεν ενθουσιάζονται από την επιστροφή του. Σε δημοσκόπηση του IFOP για τη Journal du Dimanche μόλις το 10% βλέπει τον Σαρκοζί ως «σοβαρή λύση» στα προβλήματα της χώρας. Μόνο το 10% τον θεωρεί ειλικρινή και το 18% ως «αρεστό».

Στα μέσα Οκτωβρίου έρευνα της εταιρείας Ipsos για το περιοδικό «Le Point» κατεδείκνυε ότι ο Σαρκοζί έπειθε το 31% των ερωτηθέντων, ο Φιγιόν το 36% και ο Ζιπέ το 54%.

Όλα αυτά βέβαια δεν έγιναν τυχαία. Μετά την ήττα του στις εκλογές του 2012 από τον Ολάντ και την άρση της ασυλίας του, ο Σαρκοζί αντιμετώπισε σειρά δικαστικών υποθέσεων, οι οποίες φτάνουν σε διψήφιο αριθμό, ενώ τον περασμένο Ιούλιο κρατήθηκε από τις αρχές στη Ναντέρ για υπόθεση διαφθοράς. Παράλληλα, ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γάλλοι ψηφοφόροι τον «μαύρισαν» το 2012 -και όχι επειδή θεώρησαν τον Ολάντ ικανότερο- ήταν ο χλιδάτος τρόπος ζωής και η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για συνήθειες που θύμιζαν Λουδοβίκο.

O Σαρκοζί, πάντως, μιλώντας αργά χθες βράδυ στη γαλλική τηλεόραση υπογράμμισε ότι στόχος του είναι η ενότητα του UMP και ότι θα δημιουργήσει μία ομάδα στελεχών που θα την εγγυηθούν, αποτελούμενη από πρώην πρωθυπουργούς της συντηρητικής παράταξης. Όπως αποκάλυψε συμφώνησε με τον Ντομινίκ ντε Βιλπέν, όμως είναι άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι με τον Εντουάρντ Μπαλαντούρ, τον Ζακ Σιράκ, τον Αλέν Ζιπέ, τον Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν και τον Φρανσουά Φιγιόν. 

Το σίγουρο είναι ότι Ζιπέ και Φιγιόν έχουν ηγετικές βλέψεις ενόψει του 2017.