Αποφασισμένες να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας και των εμπορικών συναλλαγών είναι η Τουρκία και η Ρωσία, παρά τις διαφορές τους ως προς την κρίση στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συνοδευόμενος από πολυάριθμη υπουργική αντιπροσωπεία φθάνει σήμερα στην Αγκυρα για μία κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα προηγηθεί συνεδρίασης της επιτροπής διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών.

Συμφωνίες συνεργασίας θα υπογραφούν στη συνέχεια από τους δύο ηγέτες και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με τουρκική επίσημη πηγή, η συνάντηση έχει ως στόχο την εξασφάλιση εκπτώσεων στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, που αντιπροσωπωεύει το 60% των τουρκικών εισαγωγών.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσης ζητήσει από τη Μόσχα την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου. Ηδη η Gazprom έχει δεσμευτεί για την προμήθεια 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Τουρκία, έναντι 26,7 δισεκατομμυρίων κ/μ το 2013.

Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα αποτελεί προτεραιότητα των δύο χωρών. Η Μόσχα απέσπασε συμβόλαιο για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόγραμμα προσέκρουσε σε τεχνικά προβλήματα, ωστόσο ο πρώτος από τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες του σταθμού θα λειτουργήσει μέχρι το 2020, σύμφωνα με την Αγκυρα.