Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται ΗΠΑ και Τουρκία για τη συμμετοχή της Άγκυρας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, όπως αναφέρει η εφημερίδα  Wall Street Journal.

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους, διευκρινίζει ότι μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ενδέχεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, ώστε να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και κάποιες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης τις οποίες δεν θα μπορεί να πλήξει ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η χρήση τουρκικών βάσεων θα δώσει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ακόμη ένα εφαλτήριο για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

Η Τουρκία έχει ήδη συμφωνήσει να επιτρέψει σε 2.000 μέλη της συριακής αντιπολίτευσης να εκπαιδευτούν στο έδαφός της, ενώ έχει στείλει και μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν Κούρδους μαχητές πεσμεργκά, επισημαίνει η εφημερίδα.

Η WSJ επισημαίνει επίσης ότι Τούρκοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επικαλεστούν το δικαίωμα της Άγκυρας στην αυτοάμυνα βάσει του καταστατικού του ΟΗΕ απευθυνόμενοι στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να δικαιολογήσουν τη χρήση των βάσεών τους. Με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να μπορέσουν και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.