Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Το Βερολίνο εμφανίζεται αποφασισμένο να ανακόψει την απόπειρα της Μόσχας να διεμβολίσει την «πίσω αυλή» του, όπως τουλάχιστον η Γερμανία θεωρεί τα Βαλκάνια.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βελιγράδι, η γερμανική πλευρά «απάντησε» με την επίσκεψη του γερμανού Προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ στη Σλοβενία. Μπορεί οι δύο χώρες να μην είναι απολύτως συγκρίσιμες, αλλά οι τάσεις είναι σαφείς, ενώ το φυσικό αέριο είναι μόνο ένα από τα όπλα που φαίνεται ότι αξιοποιεί η Μόσχα.

Μετά τη στροφή της Γερμανίας υπέρ της επιβολής σκληρών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, κάτι που προέκυψε αφού όπως όλα δείχνουν η Άνγκελα Μέρκελ συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν, το Βερολίνο έχει αρχίσει να ανησυχεί ότι η Μόσχα επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή του σε περιοχές που ενδιαφέρουν τη Γερμανία.

Τα Βαλκάνια είναι μία από αυτές τις περιοχές – αν και όχι η μόνη. Άλλωστε, μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, η Μέρκελ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε χώρες όπως η Γεωργία που δέχονται την έμμεση πίεση της Μόσχας. Ωστόσο, τα Βαλκάνια θεωρούνται «ζωτικός χώρος» από το Βερολίνο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ετήσια βάση διεξάγεται στη γερμανική πρωτεύουσα σύνοδος με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που στην πλειοψηφία τους δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η γερμανική διείσδυση σε αυτή την περιφέρεια είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.

Το Βερολίνο θορυβήθηκε πολύ από το «στενό μαρκάρισμα» του Πούτιν προς τη Σερβία, χώρα – κλειδί για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream που πλέον αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια στην υλοποίησή του λόγω των αντιδράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Βελιγράδι, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, εμφανίστηκε πρόσφατα έτοιμο να προχωρήσει με την κατασκευή, κάτι που ενόχλησε τόσο τις Βρυξέλλες όσο και τη Γερμανία. Ανάλογες ανησυχίες εκφράζονται όμως και για την πιθανή ενίσχυση της ρωσικής επιρροής σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Μολδαβία και φυσικά όλες οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.