Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη έχουν αποδυναμώσει τις κύριες χερσαίες δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κατά 30 με 40%, αλλά η σύγκρουση δείχνει να οδηγείται σε αδιέξοδο, δήλωσε σήμερα από τη Βαγδάτη ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν.

"Οδηγείται βεβαίως σε ένα αδιέξοδο", σημείωσε ο Μιούλεν, σε ομιλία του προς τους αμερικανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαγδάτη.

"Ταυτοχρόνως έχουμε αποδυναμώσει κάπου μεταξύ του 30 και του 40% τις κύριες χερσαίες δυνάμεις του, τις ικανότητες της χερσαίας του δύναμης. Αυτές θα συνεχίσουν να αποδυναμώνονται με τον καιρό", σημείωσε.

Ο Μιούλεν, ο οποίος έφτασε χθες στη Βαγδάτη για συνομιλίες με τους ιρακινούς ηγέτες και για να επισκεφθεί τους αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, προσέθεσε ότι η διεθνής κοινότητα συναινεί στο ότι "ο Καντάφι πρέπει να φύγει". Ωστόσο αναγνώρισε ότι είναι ασαφές πόσο καιρό μπορεί να χρειαστεί για να γίνει αυτό.

"Σε κάθε δράση που αναλαμβάνουν οι χώρες (...) θα συνεχίζουν να του ασκούν πιέσεις έως ότου φύγει. Θα το καταλάβει αυτό; Δεν ξέρω", προσέθεσε ο Μιούλεν.

Ο αμερικανός ναύαρχος σημείωσε εξάλλου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μία αντιπροσώπευση της Αλ Κάιντα στους κόλπους των λίβυων αντικαθεστωτικών, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες για μια οποιαδήποτε παρείσφρηση οργανώσεων αυτού του είδους στη σύγκρουση στη Λιβύη.

"Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι είτε στη Λιβύη είτε σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν ηγετικά στελέχη σε τρομοκρατικές οργανώσεις που προσπαθούν να επωφεληθούν αυτού του πράγματος", υπογράμμισε.

"Αλλά επαγρυπνούμε γι'αυτό, το προσέχουμε", είπε και κατέληξε:

"Στην πραγματικότητα, δεν είδα καμία αντιπροσώπευση της Αλ Κάιντα εκεί καθόλου".