Χωρίς επισιτιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ μένουν οι σύροι πρόσφυγες σε μία σειρά από χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Τουρκία, το Ιράκ και η Αίγυπτος.

«Χωρίς τα κουπόνια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, πολλές οικογένειες θα πεινάσουν. Για τους πρόσφυγες, οι οποίοι ήδη δυσκολεύονται να επιβιώσουν μέσα στον σκληρό χειμώνα, οι συνέπειες της διακοπής της βοήθειας αυτής θα είναι καταστροφικές», προειδοποίησε το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το οποίο χρειάζεται 64 εκατ. δολάρια για να συνεχίσει να χορηγεί βοήθεια σε τρόφιμα στους πρόσφυγες για το υπόλοιπο του Δεκεμβρίου.

Η αναστολή της επισιτιστικής βοήθειας θα θέσει «σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των προσφύγων κι ενδέχεται επίσης να προκαλέσει νέες εντάσεις, αστάθεια και ανασφάλεια στις χώρες (...) οι οποίες τους φιλοξενούν», τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΠΕΠ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής ήδη το ΠΕΠ έχει προμηθεύσει με τρόφιμα αξίας περίπου 800 εκατ. καταστήματα στις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες. Η επιχείρηση θα ξαναρχίσει αμέσως μόλις εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, ανέφερε η ανακοίνωση του Προγράμματος.

Το ΠΕΠ είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αναστολή της επιχείρησης και ότι υπάρχει επίσης η πιθανότητα να ανακοινώσει την αναστολή της χορήγησης βοήθειας εντός της Συρίας τον Ιανουάριο.