Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας έρριξαν σήμερα δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδήλωση στην περιοχή Μιντάν της Δαμασκού, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας έρριξαν δακρυγόνα από γέφυρα πάνω από το Μιντάν. Υπήρχαν πάνω από 2.000 διαδηλωτές και τώρα εκατοντάδες συσπειρώθηκαν εκ νέου", προσέθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς, την ώρα που το πλήθος ακουγόταν να φωνάζει "ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος".

Η Μιντάν, περιοχή που βρίσκεται ακριβώς έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης της Δαμασκού, είχε βομβαρδιστεί από τις γαλλικές αποικιακές δυνάμεις κατά τη Μεγάλη Συριακή Επανάσταση του 1925-1926 κατά της γαλλικής κυριαρχίας.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα στην πόλη Ντεράα της νότιας Συρίας ζητώντας την "ανατροπή του καθεστώτος" του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι διαδηλώσεις στην πόλη αυτή γίνονται μία ημέρα μετά την άρση από τον πρόεδρο Άσαντ της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ίσχυε στη χώρα για σχεδόν 50 χρόνια.

Η άρση του μέτρου αυτού αποτελούσε ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών στη Συρία.

Παράλληλα οι σύροι ακτιβιστές που συντονίζουν τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Άσαντ αξίωσαν σήμερα την κατάργηση του μονοπωλίου στην εξουσία που έχει το κόμμα Μπάαθ του σύρου προέδρου και την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

Στην πρώτη κοινή ανακοίνωση που εκδίδουν από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις στη Συρία πριν από πέντε εβδομάδες, οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που εκπροσωπούν τις επαρχίες σε όλη τη Συρία, υπογραμμίζουν ότι "τα συνθήματα για ελευθερία και αξιοπρέπεια μπορούν να γίνουν πράξη μόνον μέσω μιας ειρηνικής δημοκρατικής αλλαγής".

"Όλοι οι κρατούμενοι συνείδησης πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Ο υπάρχων μηχανισμός της ασφάλειας πρέπει να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από έναν με συγκεκριμένη δικαιοδοσία, ο οποίος θα λειτουργεί βάσει του νόμου", αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή, αντίγραφο της οποίας εστάλη στο Ρόιτερς.