Σε κατάπαυση του πυρός από τις 5 Δεκεμβρίου συμφώνησαν η ουκρανική κυβέρνηση και οι φιλορώσοι αυτονομιστές της περιοχής του Λουχάνσκ.

Την ανακοίνωση έκαναν ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και ο αυτονομιστής ηγέτης της περιοχής.
Ο αρχηγός της αυτόκλητης αυτονομιστικής δημοκρατίας του Λουχάνσκ Ιγκορ Πλοτνίσκι επιβεβαίωσε μιλώνταςστα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία πληροφορίες του ΟΑΣΕ σύμφωνα με τις οποίες από τις 5 Δεκεμβρίου θα τηρηθεί «πλήρης κατάπαυση του πυρός στη γραμμή του μετώπου».

Είχε προηγηθεί συνάντηση, στις 29 Νοεμβρίου, ανάμεσα στον ουκρανό στρατηγό Βολοντίμιρ Ασκάροφ, τον ρώσο στρατηγό Αλεξάντρ Λεντσόφ και εκπροσώπους της αυτοανανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Λουχάνσκ και του ΟΑΣΕ όπου συμφωνήθηκαν όλοι οι επί της αρχής όροι για πλήρη εκεχειρία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου από τις 5 Δεκεμβρίου.

Συμφώνησαν επίσης στην απόσυρση των βαρέων όπλων από τις 6 Δεκεμβρίου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για την ύπαρξη συμφωνίας, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντριι Λισένκο δήλωσε ότι δεν έχει καμιά πληροφορία για το θέμα αυτό. «Τα πυρά συνεχίζονται», δήλωσε.

Την ίδια ώρα και στο Ντονέτσκ αναμένεται να υπάρξει συνάντηση μεταξύ δύο στρατηγών και εκπροσώπων του ΟΑΣΕ για να συζητηθεί το ενδεχόμενο εκεχειρίας και στη συγκεκριμένη περιοχή.

Χθες, οι δύο στρατηγοί έθεσαν τις βάσεις μιας συμφωνίας για να σταματήσουν οι μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές πολεμούν επί μήνες.

Ύστερα από μια σύντομη ανάπαυλα χθες το βράδυ, πυρά πυροβολικού και εκρήξεις ακούγονταν σήμερα το πρωί στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στο σημείο.