Σε συμφωνία κατέληξαν αργά το βράδυ της Δευτέρας μετά από μαραθώνιες συνομιλίες η σλοβενική κυβέρνηση και τα συνδικάτα για περικοπές στους μισθούς στο δημόσιο τομέα τον επόμενο χρόνο.

Και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν ικανοποιημένες και φαίνεται ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις αποφεύχθηκαν.         Παρά το γεγονός ότι η εξοικονόμηση θα είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι είχε αρχικά προταθεί από την κυβέρνηση, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία αρκεί για να συνταχθεί βιώσιμος προϋπολογισμός.

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα δήλωσαν ότι είναι ευχαριστημένοι και ότι οι αμοιβές δεν θα επηρεαστούν σημαντικά.

Η συμφωνία προβλέπει την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων λιτότητας και επιπλέον περικοπές σε επιδόματα και σε συμπληρώματα στις συντάξεις.

Ως αντάλλαγμα, ικανοποιήθηκε το αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι προαγωγές να "ξεπαγώσουν" από το τέλος του επόμενου έτους.

Ενώ η κυβέρνηση αρχικά ήλπιζε να εξασφαλίσει πόρους 130 εκ. ευρώ με τη νέα συμφωνία, ανεπίσημες πληροφορίες δείχνουν ότι οι αριθμοί αναμένεται να είναι πιο κοντά στα 20 - 30 εκ. ευρώ.