Σε συμφωνία κατέληξε η κυβέρνηση του Ιράκ με τις κουρδικές περιφερειακές αρχές για τον τερματισμό μιας παρατεινόμενης διένεξης σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου και με δημοσιονομικές πληρωμές προς την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή.

Ο υπουργός Οικονομικών Χοσιάρ Ζεμπάρι δήλωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εξαγωγή 300.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως από το Κιρκούκ και 250.000 βαρελιών ημερησίως από τη βόρεια κουρδική περιφέρεια μέσω της Τουρκίας.

Υποστηρίζοντας πως από την εν λόγω συμφωνία ωφελούνται τόσο η κεντρική κυβέρνηση όσο και η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση, ο Ζεμπάρι δήλωσε πως αυτή θα βοηθήσει να αυξηθούν οι ιρακινές πετρελαϊκές εξαγωγές σε μια περίοδο που τα δημόσια οικονομικά της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και του πολέμου εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που ελέγχουν μεγάλο τμήμα της χώρας.

Ο Ζεμπάρι, ένας Κούρδος που είναι μέλος της κυβέρνησης της Βαγδάτης, δήλωσε πως το πετρέλαιο από τις δύο περιοχές θα περνά στην Τουρκία μέσω ενός αγωγού της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης.

"Απαιτείται κάποια τεχνική δουλειά η οποία αρχίζει αμέσως από την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση", δήλωσε ο Ζεμπάρι προς το πρακτορείο Reuters.

Περιφερειακή Κυβέρνηση", δήλωσε ο Ζεμπάρι προς το πρακτορείο Ρόιτερς.

"Το αποτέλεσμα θα είναι η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση να εξάγει 250.000 βαρέλια την ημέρα προς την Τουρκία και το Τσεϊχάν. Θα παραδίδεται εκεί στη SOMO", δήλωσε αναφερόμενος στην ιρακινή κρατική εταιρεία που διαθέτει το πετρέλαιο στην αγορά.

"Η συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα και υιοθετήθηκε από το ιρακινό υπουργικό συμβούλιο. Είναι πλέον οριστική", δήλωσε ο Ζεμπάρι.