Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση των ιρανικών αρχών να καταδικάσουν σε θάνατο έναν άνδρα επειδή προσέβαλε στο Facebook τον Προφήτη Μωάμεθ.

Πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων ζητούν να σωθεί ο Σοχεΐλ Αραμπί ο οποίος είχε κριθεί τον Αύγουστο ένοχος για ανάρτηση μηνυμάτων σε πολλούς λογαριασμούς του Facebook που θεωρήθηκαν προσβλητικά για τον προφήτη και τους 12 σιίτες ιμάμηδες, δύο αδικήματα που τιμωρούνται με τη θανατική ποινή.

Το ανώτατο ιρανικό δικαστήριο επικύρωσε στα τέλη Νοεμβρίου την καταδίκη σε απαγχονισμο.

Το δικαστήριο προσέθεσε επίσης την κατηγορία ότι ο Αραμπί «διέσπειρε διαφθορά στη Γη», καταδίκη η οποία επιφέρει την ποινή του θανάτου χωρίς δυνατότητα απονομής χάριτος.

«Προκαλεί απλούστατα σοκ το να μπορεί κάποιος να οδηγείται στην αγχόνη για μηνύματα στο Ίντερνετ που θεωρούνται χυδαία, προσβλητικά ή υβριστικά», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Έρικ Γκόλντσταϊν, αναπληρωτής διευθυντής της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος κάλεσε το Ιράν «να αναθεωρήσει τον ποινικό του κώδικα για να απαλείψει τις διατάξεις που ποινικοποιούν την ειρηνική ελεύθερη έκφραση, ιδιαίτερα όταν τιμωρείται με θάνατο».

Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Εναντίον της Θανατικής Ποινής κατήγγειλε αυτή την επικείμενη κατάχρηση ως «σαφή παραβίαση των υποχρεώσεων του Ιράν στο πλαίσιο της Σύμβασης για τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα του πολίτη».

Σύμφωνα με έναν ιστότοπο που αντιτίθεται στη θανατική ποινή στο Ιράν, ο 30χρονος Αραμπί, είχε επαναλάβει στη δίκη του πως στα μηνύματα απλώς επαναλάμβανε απόψεις άλλων και είχε εκφράσει «μεταμέλεια».