Ο πρώην δήμαρχος του Ζούμπιν Πότοκ, στο βόρειο Κόσοβο, Σλάβισα Ρίστιτς ανακρίθηκε από εισαγγελείς της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) για την υπόθεση δολοφονίας αξιωματικού της αστυνομίας το 2011.

Ο πρώην δήμαρχος θεωρείται ύποπτος για συνολικά 15 ποινικά αδικήματα -μεταξύ των οποίων και δολοφονία- και δικαστής της Eulex του επέβαλε το μέτρο της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές την εβδομάδα, απαγόρευση προσέγγισης μαρτύρων και κατάσχεση του διαβατηρίου, δήλωσε ο συνήγορός του Λιούμπομιρ Πάντοβιτς.

Ο Σλάβισα Ρίστιτς ανταποκρίθηκε στην κλήτευση του δικαστηρίου και η ανάκρισή του διήρκεσε περίπου έξι ώρες.

Ο πρώην δήμαρχος του Ζούμπιν Πότοκ ήταν επί σειρά ετών μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, του Βόισλαβ Κουστούνιτσα και πρόσφατα εξελέγη αντιπρόεδρός του.

Ο κ. Πάντοβιτς είπε ότι ο πρώην δήμαρχος θεωρείται, μεταξύ άλλων, ύποπτος για τη δολοφονία του αστυνομικού Ενβέρ Ζουμπέρι στις 26 Ιουλίου του 2011 κατά την προσπάθεια των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου να πάρουν τον έλεγχο της διάβασης Μπρνιακ στο άκρο του βορείου Κοσόβου.

Ο αστυνομικός δολοφονήθηκε μία μέρα αφ' ότου η κυβέρνηση του Κοσόβου επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στα προϊόντα από τη Σερβία.

Η ένταξη μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας κλιμακώθηκε τον Ιούλιο του 2011, όταν η αστυνομία του Κοσόβου προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο των δύο διοικητικών διαβάσεων στο βόρειο Κόσοβο, Γιάρινιε και Μπρνιακ, απόφαση που προκάλεσε την οργή του σερβικού πληθυσμού που είναι πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο.

Φέτος τον Ιούλιο, η αστυνομία του Κοσόβου, με εντολή της Eulex, προσπάθησε να παραδώσει κλήτευση στον Ρίστιτς και στον νυν δήμαρχο του Ζούμπιν Πότοκ, Στέβαν Βούλοβιτς στις κατοικίες τους, αλλά δεν ήταν εκεί.

Ο Βούλοβιτς καταζητείται επειδή φέρεται να βοήθησε τον Σλόμπονταν Σόβρλιτς, κρατούμενο στο αστυνομικό τμήμα της πόλης να δραπετεύσει.

Ο Σόβρλιτς κατηγορείται για επίθεση στο προσωπικό και στην περιουσία της Eulex και στο προσωπικό του ΟΗΕ. Συνελήφθη φέτος τον Μάρτιο, αλλά μία μέρα μετά πλήθος περίπου 100 ατόμων εξανάγκασε την αποφυλάκισή του.

Τελικά συνελήφθη και δικάζεται μαζί με άλλα επτά άτομα.