Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στην ανατολική Ουκρανία καθώς οι δύο πλευρές, Κίεβο και αντάρτες, βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για νέα εκεχειρία. 

Ο τερματισμός των μαχών στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, θέατρο φονικών και αδιάκοπων συγκρούσεων εδώ και πολλούς μήνες, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο στρατοπέδων μετά την επιβεβαίωση μιας παρόμοιας συμφωνίας για την περιοχή του Λουγκάνσκ.

Η ουκρανική κυβέρνηση και οι αυτονομιστές της περιοχής του Λουχάνσκ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός από την 5η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΕ και ο αυτονομιστής ηγέτης της περιοχής, Ιγκόρ Πλοτνίτσκι.

Ο Ουκρανός στρατηγός Βολοντίμιρ Ασκάροφ συνάντησε το απόγευμα σήμερα τον Ρώσο στρατηγό Αλεξάντρ Λεντσόφ σε μία συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία με εκπροσώπους του ΟΑΣΕ και της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα πάντως με ειδικούς είναι πολύ νωρίς προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για το αποτέλεσμα που θα έχουν οι προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Οι διαπραγματεύσεις με στόχο να μπει ένα τέλος στις μάχες που έχουν στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 4.300 ανθρώπους διεξάγονταν την ώρα που το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, όπου επικρατούν οι φιλοδυτικές δυνάμεις, ετοιμαζόταν να εγκρίνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης όπου πολλοί ξένοι, περιλαμβανομένης μίας Αμερικανίδας θα αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα.

Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα το οποίο χορηγεί την ουκρανική ιθαγένεια σε μία Αμερικανίδα υπήκοο, έναν Γεωργιανό υπήκοο και έναν Λιθουανό υπήκοο.