Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης βρίσκεται η Σουηδία έπειτα από την καταψήφιση του προϋπολογισμού από το ακροδεξιό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέν κάλεσε σήμερα την κεντροδεξιά αντιπολίτευση σε συζητήσεις, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος . «Έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε πίσω μας την προεκλογική εκστρατεία. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε το καλό της χώρας», είπε ο Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου.

Λίγο νωρίτερα οι Σουηδοί Δημοκράτες είχαν ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση της αριστερής κυβέρνησης της Σουηδίας.

Ο Λεβέν σημείωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης μπορεί να αποσυρθεί για να ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις στην επιτροπή οικονομικών του κοινοβουλίου, στην περίπτωση που οι σημερινές συζητήσεις έχουν θετικά αποτελέσματα, όμως πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει και άλλες εναλλακτικές.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι ενδέχεται να παραιτηθεί, αν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει το σχέδιο προϋπολογισμού, και να προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, η οποία θα έχει αρκετή υποστήριξη ώστε να το περάσει. Όμως τα κόμματα της κεντροδεξιάς είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες μετά τις εκλογές.