Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ καταδίκασαν σθεναρά σήμερα την εμπλοκή της Ρωσίας στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία και υποδέχθηκαν με επιφύλαξη τις πρώτες ανακοινώσεις που έγιναν σχετικά με την εφαρμογή μιας εκεχειρίας στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Έπειτα από διαβουλεύσεις μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Πάβλο Κλίμκιν, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών του Συμφώνου καταδίκασαν «τη συνεχιζόμενη και σκόπιμη αποσταθεροποίηση που προκαλεί η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία» και ζήτησαν από τη Μόσχα να «ανακαλέσει» την απόφαση της «παράνομης» προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας τον περασμένο Μάρτιο.

Η Ρωσία διαψεύδει κάθε εμπλοκή της υπέρ των φιλορώσων αυτονομιστών στις συγκρούσεις που μαίνονται στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όμως, για το ΝΑΤΟ, η εμπλοκή αυτή έχει αποδειχθεί και η κατάσταση «έχει σοβαρές επιπτώσεις στην σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή» επισημαίνουν.

Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία να «χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί στους αυτονομιστές προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους» την ώρα που Ρώσοι και Ουκρανοί στρατηγοί συζητούσαν για το ενδεχόμενο εφαρμογής μίας κατάπαυσης του πυρός σε ένα από τα θερμά μέτωπα της διένεξης αυτής, την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε μία εκεχειρία που αφορά το προπύργιο των αυτονομιστών, Λουγκάνσκ και που θα εφαρμοστεί την 5η Δεκεμβρίου. Η πληροφορία αυτή έγινε δεκτή με επιφύλαξη στις Βρυξέλλες.

«Δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται μόνο για μία ανακοίνωση ή αυτό έχει υπόσταση» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Εάν επιβεβαιωθεί «θα πρόκειται προφανώς για μία καλή είδηση» τόνισε από την πλευρά της η νέα επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι.