Την ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων με το Σουδάν ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που επισκέπτεται τη χώρα. 

«Σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε τη στρατιωτική συνεργασία προς μια κατεύθυνση που δεν θα διαταράξει την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή», δήλωσε ο Λαβρόφ χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις στο τέλος της συνάντησής του με τον σουδανό ομόλογό του Άλι Κάρτι.

Η οικονομία του Σουδάν πλήττεται σκληρά από το 1997 από το αμερικανικό εμπορικό εμπάργκο εξαιτίας παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων που το καθεστώς κατηγορείται ότι διέπραξε, καθώς και για τις φερόμενες σχέσεις του με την τρομοκρατία.

Ο πρόεδρος της χώρας Όμαρ ελ-Μπεσίρ καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περιφέρεια του Νταρφούρ.

Ο Κάρτι διευκρίνισε πως, εκτός από τον στρατιωτικό τομέα, οι συζητήσεις αφορούσαν και τον τομέα της ενέργειας, καθώς ρωσικές εταιρείες εκφράζουν ενδιαφέρον να εξερευνήσουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το Σουδάν έχασε τα περισσότερα από τα γνωστά πετρελαϊκά κοιτάσματά του μετά την ανεξαρτησία του Νότου το 2011. Έκτοτε το Κορντοφάν έχει γίνει η κύρια πετρελαιοπαραγωγός περιοχή του, αλλά οι συγκρούσεις μεταξύ των φυλών και εξεγέρσεις καθιστούν δύσκολη την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.