Χιλιάδες πολίτες της Συρίας συμμετείχαν σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, ενώ σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό  88 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Οργάνωση που υποστηρίξει τις κινητοποιήσεις έστειλε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ένα κατάλογο με 88 ονόματα και υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν στην Λαττάκεια, τη Χομς, τη Χάμα, τη Δαμασκό και το νότιο χωριό Ιζράα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τις αρχές της Συρίας να σταματήσουν την αιματηρή καταστολή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "πρέπει να φθάσει σε ένα τέλος τώρα", και κατηγόρησε την Δαμασκό ότι ζήτησε τη βοήθεια του Ιράν για να καταπιέσει το λαό της χώρας.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ένα ανακοινωθέν με σκληρές διατυπώσεις μερικές ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι οι αρχές της Συρίας σκότωσαν σχεδόν 90 διαδηλωτές, στην αιματηρότερη ημέρα του τελευταίου μήνα, εν μέσω των συνεχιζόμενων, κλιμακούμενων κινητοποιήσεων κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Επίσης η Γαλλία κάλεσε τη Συρία να "αποκηρύξει τη χρήση βίας εναντίον των πολιτών της", με ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι.

Ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ χαρακτήρισε τη χρήση φονικής βίας εναντίον διαδηλωτών στη Συρία "απαράδεκτη".

TAGS