Ο αρχηγός του μικτού Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικλ Μάλεν, δήλωσε ότι η κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο στην περιοχή της Αζνταμπίγια και της Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, παρά το γεγονός ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι έχει καταστραφεί.

"Περίπου 30% έως 40% των λιβυκών δυνάμεων έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη (αλλά) η κατάσταση μοιάζει πολύ με αδιέξοδο στην περιοχή της Αζνταμπίγια και της Μπρέγκα, νοτιοδυτικά του ορμητηρίου των εξεγερμένων στη Βεγγάζη, δήλωσε ο Μάλεν σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη.

Ενώ πρόσθεσε "είμαι βέβαιος ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τις ικανότητες των δυνάμεων του καθεστώτος". 

"Πιστεύω πολύ ξεκάθαρα ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δούμε τον Καντάφι και τους γιους του να εγκαταλείπουν την εξουσία και τη χώρα", διαβεβαίωσε ο αμερικανός ναύαρχος.

Από την άλλη πλευρά ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ότι ο στρατός της Λιβύης ενδέχεται να πάψει να συμμετέχει στις εχθροπραξίες στη Μιζουράτα λόγω των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ και να αφήσει τις τοπικές φυλές να πολεμήσουν τους εξεγερμένους.

"Η κατάσταση στη Μιζουράτα θα επιλυθεί, θα τη χειριστούν οι φυλές γύρω από τη Μιζουράτα και ο υπόλοιπος λαός στη Μιζουράτα και όχι ο λιβυκός στρατός", δήλωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι οι φυλές μπορεί να "λύσουν" το πρόβλημα "χρησιμοποιώντας βία ή μέσω δήλωσε ο διαπραγματεύσεων".