Εύθραυστη είναι η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, με το Κίεβο να κατηγορεί σήμερα τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες ότι την παραβιάζουν.

Η εκεχειρια ανακοινώθηκε χθες για το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, έπειτα από τις διαπραγματεύσεις που είχαν με έναν Ουκρανό στρατηγό, έναν Ρώσο στρατηγό και εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Δυστυχώς η εκεχειρία δεν γίνεται σεβαστή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο. «Μόλις αναχώρησαν οι διαπραγματευτές, τα πυρά εναντίον των ουκρανικών θέσεων γύρω από το αεροδρόμιο ξεκίνησαν και πάλι», πρόσθεσε.

Πυρά από εκτοξευτήρες ρουκετών Γκραντ ακούγονταν σήμερα από την περιοχή του αεροδρομίου του Ντονέτσκ περί τις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δημοσιογράφοι συνάντησαν στον δρόμο προς το αεροδρόμιο τέσσερα οχήματα των αυτονομιστών, τρία εκ των οποίων μετέφεραν ρουκέτες Γκραντ οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί και ένα με μη χρησιμοποιημένες ρουκέτες, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο πότε χρησιμοποιήθηκαν.

Ένας από τους εκπροσώπους των αυτονομιστών, ο Αντρέι Πουργκίν, που συμμετείχε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις, είχε ανακοινώσει χθες ότι συνήφθη συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για την κήρυξη εκεχειρίας στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, η οποία θα εφαρμοζόταν από την Τρίτη στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο Λισένκο υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν «στοιχεία που δείχνουν ότι οι αντάρτες έχουν αρχίσει να ακούν τους διαπραγματευτές».