Στη συνεδρίαση της μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Ανάπτυξης της Βουλής του Καναδά, συμμετείχε ο μητροπολίτης Τορόντο, Σωτήριος, στο πλαίσιο των ακροάσεων της καναδικής κυβέρνησης για τη χάραξη πολιτικής απέναντι στη βία, τις θρησκευτικές διώξεις και τους εκτοπισμούς, οι οποίοι συντελούνται από το «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS).

Στην παρέμβασή του, ο μητροπολίτης μίλησε για κινδύνους και βλάβη που προκαλεί η εμπνευσμένη και καθοδηγημένη από τη θρησκεία τρομοκρατία, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι όλες οι κυβερνήσεις -και ιδιαιτέρως οι κυβερνήσεις των χωρών, όπου επικρατέστερος είναι ο μουσουλμανισμός- να σέβονται και να προάγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία.

Επισήμανε την ανάγκη να σταματήσουν τα «εργοστάσια πλύσης εγκεφάλου» να παράγουν τρομοκράτες, αλλά να παράγουν ειρηνοποιούς.

Ο μητροπολίτης Σωτήριος κάλεσε, επίσης, τις κυβερνήσεις να υπερασπίζονται και να προστατεύουν τους αθώους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών χριστιανικών κοινοτήτων, που υποφέρουν, όπως είπε, στα χέρια των ισλαμιστών τρομοκρατών.