«Άδικη» χαρακτηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) την καταδίκη σε θάνατο 188 υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, προσθέτοντας ότι οι «μαζικές δίκες», που αποτελούν ένα όλο και πιο συχνά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στην Αίγυπτο θέτουν υπό αμφισβήτηση «την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» στη χώρα.

«Οι μαζικές καταδίκες σε θάνατο σηματοδοτούν την απώλεια με ταχύ ρυθμό της όποιας φήμης ανεξαρτησίας μπορεί να είχε κάποτε η αιγυπτιακή δικαιοσύνη», εκτίμησε η επικεφαλής της διεύθυνσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την Μέση Ανατολή, η Σάρα Λία Ουίτσον, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το HRW. «Κανένας δεν θα έπρεπε να στέλνεται στην αγχόνη έπειτα από δίκες τόσο οφθαλμοφανώς άδικες», πρόσθεσε η ίδια.

«Αντί να εξετάζουν τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος καθενός υπόπτου οι δικαστές καταδικάζουν τους κατηγορούμενους μαζικά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους κανόνες που εγγυώνται μια δίκαιη διαδικασία», υπογράμμισε η ίδια ΜΚΟ.