Σώμα ενόρκων αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη εναντίον ενός λευκού αστυνομικού που θεωρείται ύποπτος για τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού άνδρα το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη, στη δεύτερη δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζεται ευνοϊκή για τις δυνάμεις επιβολής της τάξης δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνη του Φέργκιουσον.

Ο Έρικ Γκάρνερ, ένας οικογενειάρχης που υπέφερε από παχυσαρκία και άσθμα απεβίωσε την 17η Ιουλίου του 2014 κατά τη διάρκεια της σύλληψής του στο Στέιτεν Άιλαντ, αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή όταν οι αστυνομικοί τον έριξαν στο έδαφος και τον ακινητοποίησαν (φωτό).

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και προέτρεψε σήμερα τους πολίτες της Νέας Υόρκης να αντιδράσουν με «ειρηνικούς» τρόπους στην απόφαση.

«Συμφωνούμε όλοι μας ότι οι διαδηλώσεις και η ελευθερία του λόγου αποτελούν πολύτιμες συνεισφορές στο δημόσιο διάλογο και ότι η βία και η διασάλευση της τάξης δε συνιστούν μόνο μια λανθασμένη αντιμετώπιση αλλά πλήττουν τους άκρως σημαντικούς στόχους που μαζί προσπαθούμε να επιτύχουμε» τόνισε ο ντε Μπλάζιο.

O δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί αμέσως στο Στέιτεν Άιλαντ, την περιοχή της Νέας Υόρκης όπου σημειώθηκε τον Ιούλιο το περιστατικό.

Την περασμένη εβδομάδα η απόφαση ενός άλλου σώματος ενόρκων στο Μιζούρι να μην απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον ενός λευκού αστυνομικού που είχε σκοτώσει έναν μαύρο έφηβο στο Φέργκιουσον, πυροδότησε πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την χώρα.