Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη τον περασμένο χρόνο δεν έγινε κανένα βήμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σύμφωνα με τον Δείκτης Αντίληψης για τη Διαφθορά, ο οποίος δημοσιεύθηκε από την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (TI). 

Σε σύγκριση με το 2013, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με το Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, καταγράφηκε οπισθοδρόμηση κατά οκτώ θέσεις και τώρα κατατάσσεται στην 80η σε σύνολο 174 χωρών και περιοχών στις οποίες αναλύεται το επίπεδο διαφθοράς. 

Με εξαίρεση το Κόσοβο και την Αλβανία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα διαφθοράς στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Από τις χώρες στον χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, καλύτερη κατάταξη έχουν η Σλοβενία και η Κροατία. 

Το αποτέλεσμα είναι εκτίμηση έξι διαφορετικών πηγών- μεταξύ άλλων της Παγκόσμιας Τράπεζας, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Freedom House, της οργάνωσης World Justice και της Economist Intelligence Unit. 

Ο επικεφαλής του Τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Εμίρ Τζίκιτς δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας για τη διαφθορά συμπίπτουν με τις αναλύσεις που γίνονται στη χώρα και αφορούν διαφορετικούς τομείς, όπως τοπική αυτοδιοίκηση, υγεία, αστυνομία και εκπαίδευση. 

"Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη επικρατεί η αντίληψη ότι η διαφθορά είναι παρούσα από την έναρξη έως το τέλος της ζωής των κατοίκων, από την κούνια έως το θάνατο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζίκιτς. 

Ως βασική πηγή διαφθοράς στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπως φαίνεται από την έρευνα, οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα πολιτικά κόμματα της χώρας. 

"Αυτό συμβαίνει επειδή η κομματοκρατία επηρεάζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας" δήλωσε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Διαφάνειας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ιβάνα Κοράιλιτς, σημειώνοντας ότι είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα, καθώς πολιτικοί, που έχουν εξουσία και ταυτόχρονα επωφελούνται από τη διαφθορά, κάνουν τα πάντα για να αποτραπεί η αποτελεσματική καταπολέμηση των φαινομένων αυτών, γνωρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα ήταν εκτεθειμένοι σε ποινική δίωξη. 

"Στην πραγματικότητα, οι πολιτικοί που μιλούν περισσότερο για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η διαφθορά εμπλέκονται οι ίδιοι στα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς" δήλωσε η κ. Κοράιλιτς. 

Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι η δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα δεν έχει αναλάβει κάποια σημαντική υπόθεση διαφθοράς, και ότι οι εισαγγελείς ασχολούνται κατά κύριο λόγο με "μικρά ψάρια", υπό τον φόβο πολιτικών πιέσεων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την καριέρα τους. 

Χωρίς αποφασιστική αντιμετώπιση της διαφθοράς στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος, εκτιμούν οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Διαφάνειας.