Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους στη Νέα Υόρκη, προκαλώντας μποτιλιαρίσματα μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί, αφού σώμα ενόρκων αποφάσισε να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο ενός άοπλου μαύρου εφαρμόζοντας μια λαβή στραγγαλισμού.

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις άρχισαν την Τετάρτη το βράδυ σε όλο το Μανχάταν, σε περιοχές όπως το Γκραντ Σέντραλ Τέρμιναλ, η Τάιμς Σκουέρ και κοντά στο Ροκφέλερ Σέντερ, αφού το σώμα των ενόρκων αποφάσισε να μην απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του αστυνομικού Ντάνιελ Πανταλέο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες το βράδυ πως έγιναν 30 συλλήψεις, όμως στη διάρκεια της νύκτας αρνήθηκε να επικαιροποιήσει τον αριθμό.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως ερευνά αν παραβιάσθηκαν τα δικαιώματα του θύματος, του 43χρονου πατέρα έξι παιδιών Έρικ Γκάρνερ.

Ο Γκάρνερ φέρεται ότι πωλούσε παράνομα τσιγάρα σε πεζοδρόμιο, όταν ο Πανταλέο του έκανε από πίσω τη λαβή στραγγαλισμού και τον έριξε στο έδαφος με τη βοήθεια και άλλων αστυνομικών. Η αστυνομία υποστήριξε πως είχε αντισταθεί στη σύλληψη.

Ο ιατροδικαστής της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως οι αστυνομικοί σκότωσαν τον Γκάρνερ ασκώντας πίεση στο λαιμό και το στήθος του και χαρακτήρισε το θάνατό του ανθρωποκτονία, προσθέτοντας πως το άσθμα από το οποίο έπασχε και η παχυσαρκία του συνέβαλαν στο θάνατό του.

Το επεισόδιο στο Στάτεν Άιλαντ καταγράφηκε σε βίντεο το οποίο διαδόθηκε στο Ίντερνετ και πυροδότησε μια συζήτηση για τη βία που ασκεί η αμερικανική αστυνομία, ιδιαίτερα εναντίον μειονοτήτων.

Το βίντεο δείχνει τον Γκάρνερ να μιλάει στους αστυνομικούς λέγοντας, "Παρακαλώ αφήστε με ήσυχο", πριν ο Πανταλέο του κάνει τη λαβή στραγγαλισμού. Ενώ οι αστυνομικοί τον κρατούν στο έδαφος, ο Γκάρνερ τους παρακαλεί λέγοντας επανειλημμένα, "Δεν μπορώ να αναπνεύσω".