Ο πόλεμος στη Συρία θα είναι μακρύς και δύσκολος δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό Paris Match. 

Όπως επεσήμανε, οι εχθροί του απέτυχαν να πάρουν με το μέρος τους τον πληθυσμό, γεγονός που επέτρεψε στις ένοπλες δυνάμεις να προωθηθούν, ενώ τόνισε πως οι επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία, συνιστούν μια «παράνομη επέμβαση» η οποία όμως ουδόλως έχει επηρεάσει τη μάχη εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις.

«Ο συριακός στρατός δεν μπορεί να βρίσκεται παντού ταυτόχρονα. Εκεί όπου δεν είναι παρών, τρομοκράτες επωφελούνται από την ευκαιρία για να διασχίσουν τα σύνορα και να διεισδύσουν στη μια ή την άλλη περιοχή», δήλωσε στο περιοδικό.

«Δεν πρόκειται για πόλεμο ανάμεσα σε δύο στρατούς, όπου ο ένας κατέχει ένα έδαφος και ο άλλος ένα άλλο. Είναι ένας άλλος τύπος πολέμου. Αντιμετωπίζουμε τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες διεισδύουν σε μια πόλη ή ένα χωριό. Έτσι αυτός ο πόλεμος θα είναι μακρύς και δύσκολος» είπε και υποστήριξε πως ο στρατός προωθείται σε πολλές περιοχές. 

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η αποχώρησή του θα έδινε κάποια λύση, δήλωσε:

«Το κράτος είναι σαν ένα καράβι: ο καπετάνιος δεν δραπετεύει στην τρικυμία. Δεν φεύγει από τη γέφυρα. Αν χρειαστεί να φύγουν οι επιβάτες, τότε είναι ο τελευταίος που φεύγει».

Ο ίδιος αμφισβήτησε την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι από το 2011 σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας της σύγκρουσης, λέγοντας πως οι αριθμοί που δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης είναι υπερβολικοί.

Απέρριψε την άποψη ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις επέτρεψαν στο Ισλαμικό Κράτος να αναπτυχθεί νωρίτερα στον πόλεμο για να εξοντώσει άλλους αντάρτες και υποστήριξε πως οι ΗΠΑ βοήθησαν να δημιουργηθεί η τζιχαντιστική οργάνωση.

«Στην πραγματικότητα, το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε το 2006 στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ ήταν αυτές που κατείχαν το Ιράκ, όχι η Συρία», δήλωσε προσθέτοντας πως ο αρχηγός της οργάνωσης ήταν φυλακισμένος εκεί σε μια φυλακή την οποία διαχειρίζονταν οι ΗΠΑ. «Ποιός λοιπόν δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος; Η Συρία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες;», διερωτήθηκε.