Οι λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την πόλη Μισράτα από τις δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα ο Τζεμάλ Σάλεμ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, αλλά λίβυοι στρατιώτες που αιχμαλωτίσθηκαν από αντικαθεστωτικούς στη Μισράτα είπαν ότι ο στρατός διατάχθηκε να οπισθοχωρήσει, ενώ η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ότι τοπικές φυλές θα συνεχίσουν τις μάχες με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, στη θέση του στρατού.

Ο Σάλεμ τόνισε τηλεφωνικώς στο Reuters από τη Μισράτα, ότι παρόλο που οι δυνάμεις του Καντάφι αποσύρθηκαν από τη Μισράτα, παραμένουν έξω από αυτήν και ότι είναι σε θέση να τη βομβαρδίσουν και πάλι.

Στις μάχες που σημειώθηκαν στη διάρκεια της δίμηνης πολιορκίας της πόλης αυτής σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι.

Το νέο ξέσπασμα της βίας στην εξεγερμένη πόλη, προκάλεσε σήμερα περισσότερους από 25 νεκρούς και 100 τραυματίες, σύμφωνα με ένα γιατρό του κεντρικού νοσοκομείου της πόλης.

Από τις 08:00 έως τις 17:00 (τοπική ώρα) σήμερα, η ιδιωτική κλινική Hikma, το κύριο νοσοκομείο της Μιζουράτα, αφότου οι δυνάμεις του Καντάφι κατέλαβαν το δημόσιο νοσοκομείο, έχει δεχτεί πάνω από 25 νεκρούς και 100 τραυματίες, εξεγερμένους και φιλοκυβερνητικούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ. Χαλίντ Αμπού Φάλρα.

"Μας λείπουν τα πάντα, εξοπλισμός, προσωπικό και φάρμακα. Χειρουργούμε συνεχώς σε όλες τις μονάδες μας", πρόσθεσε, ενώ τα ασθενοφόρα διαδέχονται το ένα το άλλο κάθε 5 ή 10 λεπτά.

"Δεν θα τα καταφέρουμε σε αυτό το ρυθμό. Χάνουμε ανθρώπους που υπό κανονικές συνθήκες μπορούμε να τους θεραπεύσουμε", δήλωσε εξαντλημένος ο χειρουργός Μαχμούντ Μοχάμεντ.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, εκρήξεις και πυροβολισμοί εξακολουθούν να ακούγονται σήμερα στην παραθαλάσσια αυτή πόλη, 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, θέατρο εδώ και αρκετές εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και των φιλο-κυβερνητικών δυνάμεων.