«Στρατηγικό πρόβλημα για την ΕΕ» χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τη Ρωσία.

«Ναι, η Ρωσία είναι προς το παρόν ένα στρατηγικό πρόβλημα», δήλωσε ο Γιουνκέρ, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και η οποία ήταν κυρίως αφιερωμένη στην ανακοίνωση εκ μέρους της Ρωσίας της εγκατάλειψης του προγράμματος κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και προσέθεσε: 

«Ελπίζω ότι αύριο θα είναι και πάλι ένας στρατηγικός εταίρος, ό,τι μπορεί να κάνει η Επιτροπή για το θέμα αυτό, θα το κάνει. Αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό».

Στο θέμα του South Stream, «δεν δέχομαι την άποψη ότι η Βουλγαρία μπορεί να είναι αντικείμενο εκβιασμού, η Βουλγαρία δεν είναι ένας διορθωτικός παράγοντας ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και προσέθεσε: «Ο South Stream μπορεί να κατασκευασθεί, οι προϋποθέσεις έχουν από καιρό αποσαφηνισθεί, δεν υπάρχει τίποτε καινούριο, η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Ρωσίας».

Η ΕΕ πρόκειται να συζητήσει τις επιπτώσεις από την ανακοίνωση της Μόσχας στη διάρκεια συνεδρίασης στις 9 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας.