Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, όπως και ο βέλγος ομόλογός του, καταδίακασαν σήμερα "την τυφλή και βίαιη καταστολή" των διαδηλώσεων στη Συρία μετά το θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων και κάλεσε τις συριακές αρχές "να σταματήσουν τη χρήση βίας". Δώδεκα νεκροί διαδηλωτές σε κηδεία. Παραιτήθηκαν δύο βουλευτές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κρούσματα βίας.

Ο βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Στέβεν Βανάκερε καταδίκασε σήμερα, όπως και πολλοί ομολογοί του σε ολόκληρο τον κόσμο, την "παράλογη χρήση" βίας κατά των διαδηλωτών στη Συρία, και "τον κύκλο της ωμής βίας" που συντηρείται από τη Δαμασκό.

"Καταδικάζω τον κύκλο της ωμής βίας που συντηρείται από τις συριακές αρχές", γράφει ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, καλώντας σε "'ένα πραγματικό διάλογο και μια διαδικασία μεταρρύθμισης που θα λαμβάνει υπόψη τις προσδοκίες του λαού".

Ο κ. Βανάκερε κάλεσε επίσης τη Δαμασκό να σεβαστεί "τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού, ιδίως την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου", και εκτιμά ότι οι υπεύθυνοι της προσφυγής στη βία εναντίον των αμάχων θα πρέπει "να λογοδοτήσουν".

"Η Γαλλία καταδικάζει την ακραία βία που χρησιμοποιείται από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας και η οποία προκάλεσε το θάνατο πολλών ανθρώπων που συμμετείχαν στις ειρηνικές διαδηλώσεις της 22ας Απριλίου. Αυτοί που διέπραξαν τα εγκλήματα αυτά πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο γάλλος ΥΠΕΞ, Αλέν Ζιπέ.

"Αυτή η τυφλή και βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων είναι αντίθετη με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Καλούμε τις συριακές αρχές να σταματήσουν τη χρήση βίας και να σεβαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των συμπολιτών τους βάσει των διεθνών δεσμεύσεών τους, ιδιαίτερα το δικαίωμα να διαδηλώνει κανείς ειρηνικά και την ελευθερία του Τύπου", τονίζει στην ανακοίνωσή του ο γάλλος υπουργός.

"Μόνον ένας πολιτικός διάλογος και μεταρρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του λαού θα επιτρέψουν τη διατήρηση της σταθερότητας της κατάστασης στη χώρα, γεγονός που είναι προς το συμφέρον όλων", υπογραμμίζει ο Ζιπέ.

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στο προάστειο Μπαρζέχ της Δαμασκού όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που παρευρισκόταν στην κηδεία θυμάτων της βίαιης καταστολής χθεσινής διαδήλωσης, δήλωσε μέλος τοπικής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δυο σύροι βουλευτές, ο Νάσερ Χαρίρι και ο Χαλίλ Ριφάι, δήλωσαν σήμερα στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα ότι παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

"Ανακοινώνω την παραίτησή μου", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ο Ριφάι, βουλευτής της Ντεράα, ο οποίος εξήγησε ότι πήρε την απόφαση αυτή επειδή δεν κατάφερε "να προστατεύσει τους ανθρώπους που τον ψήφισαν".

Λίγο πριν, ο Νάσερ Χαρίρι, επίσης βουλευτής της Ντεράα, ενός εκ των προπυργίων της εξέγερσης, ανακοίνωσε κι αυτός από το αλ-Τζαζίρα την παραίτησή του για τους ίδιους λόγους.

TAGS