Το Κόσοβο θα ιδρύσει ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 8 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, τόνισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι ελπίζει πως η χώρα θα γίνει σύντομα μέλος του Οργανισμού.

«Θα ιδρύσουμε ειδικό δικαστήριο, καθώς έχουν διατυπωθεί υποψίες και επιθυμούμε δικαιοσύνη» είπε ο κ. Θάτσι για το αίτημα διερεύνησης των ισχυρισμών για εγκλήματα πολέμου πρώην μελών του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», μεταξύ των οποίων και εμπόριο ανθρώπινων οργάνων Σέρβων απαχθέντων στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ο κ. Θάτσι ανέφερε ότι επίτευγμα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου είναι ότι ο αριθμός των χωρών που αναγνώρισαν το Κόσοβο αυξήθηκε στις 108, ότι το Κόσοβο έγινε μέλος της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων οργανισμών και έγινε δεκτό στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο κ. Θάτσι δήλωσε ότι το Κόσοβο πέτυχε πρόοδο και γι' αυτό ελπίζει σύντομα να γίνει μέλος του ΟΗΕ σημειώνοντας:

«Σας καλώ να αναγνωρίσετε την πρόοδο του Κοσόβου. Η νέα πραγματικότητα απαιτεί θάρρος για να ανοίξουν νέες σχέσεις μεταξύ ΟΗΕ και Κοσόβου. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα και ότι το Κόσοβο θα γίνει ισότιμο μέλος της οικογένειας του ΟΗΕ».

Ανέφερε ότι το Κόσοβο, χάρη στον διάλογο με τη Σερβία και την ιστορική συμφωνία των Βρυξελλών αναμορφώθηκε και ευχαρίστησε τη Σερβία για το θάρρος και την αφοσίωση στην εξομάλυνση των σχέσεων.

Αναφερόμενος στο βόρειο Κόσοβο, είπε ότι ήταν συνεχές σημείο κρίσης και πιθανής κλιμάκωσης βίας και αβεβαιότητας, στο οποίο δεν εφαρμόζονται ο νόμος και το σύνταγμα, καθώς και ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου δεν πιστεύουν στην κυβέρνηση της Πρίστινας.

Αναφερόμενος στην πολιτική κρίση, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ο κ. Θάτσι είπε ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Κοσόβου, καθώς και τα κόμματα που εκπροσωπούν τις μειονότητες κατέληξαν σε συμφωνία να συγκροτήσουν κυβέρνηση, η οποία θα συγκροτηθεί την επόμενη εβδομάδα.