Ένας παραδοσιακός αριστερός, κληρονόμος των κομμουνιστών της άλλοτε Ανατολικής Γερμανίας «έριξε» και επίσημα το CDU στο κρατίδιο της Θουριγγίας έπειτα από 24 χρόνια.

Ο λόγος για τον «εκρηκτικό» -σε επίπεδο ατάκας- Μπόντο Ράμελο, στέλεχος της ριζοσπαστικής αριστεράς, του κόμματος Die Linke, που εξελέγη για πρώτη φορά επικεφαλής της κυβέρνησης του ανατολικού κρατιδίου, συγκεντρώνοντας σήμερα την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.

Ο 58χρονος άλλοτε συνδικαλιστής στη δυτική Γερμανία προτεστάντης με φήμη πραγματιστή, εξελέγη επικεφαλής της κυβέρνησης χάρη στη συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και με τους Πράσινους, με 46 ψήφους στις 91 (28 των μελών της Λίνκε, 12 των Σοσιαλδημοκρατών, 6 των Πρασίνων).

Είναι ο πρώτος πολιτικός της Αριστεράς, με φιλορωσικές και αντινατοϊκές θέσεις που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση κρατιδίου. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια προεκλογικών ομιλιών του ο Ράμελο είχε μαζί του μία χαρακτηριστική μινιατούρα του Καρλ Μαρξ!

Το Die Linke, το οποίο ιδρύθηκε το 2007, γέννημα μιας συμμαχίας ανάμεσα σε στελέχη του άλλοτε ανατολικογερμανικού κομμουνιστικού κόμματος, του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας (SED) και μέλη της αριστερής πτέρυγας του SPD που αποσκίρτησαν, κατέλαβε την δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο, οι οποίες διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο, συγκεντρώνοντας το 28,2% των ψήφων, ενώ πρώτη ήταν η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU), το μείζον κόμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού υπό την καγκελάριο Μέρκελ (33,5%).

Αλλά συμμαχώντας με το SPD και τους Πράσινους ο Ράμελο κατάφερε να τερματίσει την 24ετη κυριαρχία της CDU στο αραιοκατοικημένο, αγροτικό, δασώδες κρατίδιο αυτό της άλλοτε Ανατολικής Γερμανίας, μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 1990.

Ο σχηματισμός του πρώτου κρατιδιακού κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του αριστερού κόμματος προκάλεσε αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και κατακραυγή από πολλούς αντιπάλους του κομμουνιστικού καθεστώτος. Η εξέλιξη αποδοκιμάστηκε από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ, άλλοτε πάστορα και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην ΓΛΔ, ο οποίος υπερέβη την τυπική ουδετερότητα του αξιώματός του για να εκφράσει δημόσια την ανησυχία του.

Το κόμμα «Η Αριστερά», το οποίο παραδοσιακά συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στην ανατολική Γερμανία, έχει πάντως συμμετάσχει ήδη σε κρατιδιακές κυβερνήσεις, όπως συμβαίνει και σήμερα στο γειτονικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου (και εκεί σε συμμαχία με το SPD).

Η σημερινή εξέλιξη χαρακτηρίζεται σημαντική καθώς το SPD, το οποίο συγκυβερνά σήμερα έχοντας σχηματίσει έναν «μεγάλο συνασπισμό» με την CDU, έχει καταστήσει σαφές ότι θα ήταν έτοιμο να συγκυβερνήσει και σε εθνικό επίπεδο μαζί με το κόμμα Η Αριστερά και τους Πράσινους, εάν συγκέντρωναν ικανά ποσοστά για αυτό, από το 2017.