Σύλληψη Σέρβων παραστρατιωτικών για σφαγή μουσουλμάνων το 1993

Σύλληψη Σέρβων παραστρατιωτικών για σφαγή μουσουλμάνων το 1993

Στη σύλληψη 15 πρώην παραστρατιωτικών προχώρησαν την Παρασκευή οι αρχές της Σερβίας και της Βοσνίας. 

Λόγος, η συμμετοχή τους το 1993 στη δολοφονία 20 ανθρώπων, κυρίως μουσουλμάνων, οι οποίοι απήχθησαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν την περίοδο του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας.

Κατά τη σφαγή στο χωριό Στρίπτσι τα θύματα υποχρεώθηκαν να αποβιβαστούν από τρένο το οποίο διερχόταν από τη Βοσνία, προερχόμενο από την σερβική πρωτεύουσα Βελιγράδι και κατευθυνόμενο προς το λιμάνι του Μπαρ στο Μαυροβούνιο.

«Μεταξύ των υπόπτων βρίσκονται και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού, καθώς και εκτελεστές οι οποίοι συμμετείχαν στον άγριο βασανισμό και στην εκτέλεση των θυμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βοσνιακή εισαγγελία.

Τα θύματα - κυρίως μουσουλμάνοι από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο - είχαν μεταφερθεί σε σχολείο στη γειτονική πόλη Βίζεγκραντ, όπου ληστεύθηκαν και βασανίστηκαν προτού εκτελεστούν, ενώ το κτήριο πυρπολήθηκε. Στη συνέχεια τα πτώματά τους πετάχτηκαν στον Δρίνο ποταμό.

Σε ανακοίνωσή του, το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν 18 μουσουλμάνοι, ένας Κροάτης και ένα ακόμη άτομο αγνώστου ταυτότητας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο