Στην πατρίδα του, την Κούβα, επέστρεψε ένας γιατρός, ο οποίος είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα ενώ βρισκόταν στη Σιέρα Λεόνε προκειμένου να παράσχει τις υπηρεσίες του για τη θεραπεία ασθενών.

 Ο Φίλιξ Μπαέζ 43 ετών ήταν ένας από τους 256 Κουβανούς γιατρούς και νοσηλευτές που επέλεξαν να πάνε στις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί από το ξέσπασμα της επιδημίας, εξαιτίας της οποίας έχουν πεθάνει τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι.

Τον Μπαέζ υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας η σύζυγος και ο γιος του καθώς και ο υπουργός Υγείας της χώρας αυτής, Ρομπέρτο Μοράλες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Υπήρχε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα γεμάτη ευτυχία, αγκαλιές και φιλία», δήλωσε ο Χόρχε Πέρεζ, επικεφαλής του νοσοκομείου τροπικών ασθενειών της Αβάνας, ο οποίος ταξίδεψε από τη Γενεύη μαζί με τον Μπαέζ.

Ο γιατρός παρουσίασε πυρετό στις 16 Νοεμβρίου, ενώ μία ημέρα αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον ιό και μεταφέρθηκε στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη. Λίγο μετά την άφιξή του έλαβε την καναδική πειραματική θεραπεία Zmab.

«Δύο ημέρες αργότερα αισθανόταν πολύ καλύτερα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο αρχίατρος του νοσοκομείου της Γενεύης, Ζακ-Αντρέ Ρομάν, προσθέτοντας ότι το φάρμακο είχε σταλεί στη Ρώμη της Ιταλίας για τη θεραπεία ενός γιατρού ο οποίος είχε επίσης προσβληθεί από τον ιό.