Υπέρ της επιχείρησης των ςιδικών δυνάμεων στην Υεμένη για την απελευθέρωση του αμερικανού ομήρου Λουκ Σόμερς τάχθηκαν οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τόσο του αμερικανού όσο και ενός νοτιοαφρικανού ομήρου, του Πιερ Κόρκι, ο οποίος επρόκειτο να απελευθερωθεί σήμερα έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση βεδουίνων με πρωτοβουλία νοτιοαφρικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εξέφρασε "βαθιά λύπη" για την έκβαση της επιχείρησης, ανακοίνωσε όμως ότι δεν προτίθεται να αποδώσει ευθύνες για τον θάνατο του Πιερ Κόρκι. "Δεν είναι καιρός για εκτόξευση κατηγοριών, συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών , καθώς με την κυβέρνηση της Υεμένης, για να διασφαλίσουμε ότι θα δοθεί ένα τέλος σε αυτό το τραγικό περιστατικό. Αναγνωρίζουμε ότι επρόκειτο για μία απόπειρα εξασφάλισης της ελευθερίας του κ. Κόρκι και των ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νέλσον Κουέτε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν την επιχείρηση διάσωσης του Λουκ Σόμερς δεν εγνώριζαν την ταυτότητα του άλλου ομήρου ο οποίος εκρατείτο μαζί του και τονίζουν ότι η επιχείρηση οργανώθηκε διότι η υπήρχε επικείμενη απειλή για τη ζωή του αμερικανού ομήρου.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη δηλώνοντας ότι "έδωσε ο ίδιος την άδεια για την επιχείρηση διάσωσης...σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Υεμένης", κατόπιν πληροφοριών "ότι η ζωή του Λουκ βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο".