Για τη σοβαρότητα της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία μίλησε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς μετά την πρόσφατη πενθήμερη επίσκεψη του στην χώρα.

Με δημόσια παρέμβαση του τόνισε ότι «οι ένοπλες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα του πληθυσμού» και υπογράμμισε πως «η ανθρωπιστική κατάσταση είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολη και οι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι έχουν καταγραφεί πολυάριθμες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) και άλλους, ενοχοποιώντας κυρίως τις δυνάμεις των ανταρτών, αλλά και κυβερνητικές δυνάμεις και τάγματα εθελοντών που πολεμούν στο πλευρό τους.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις εκατοντάδες περιπτώσεις δολοφονιών, απαγωγών και «εξαφανίσεων», καθώς και βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Τόνισε ότι όσοι διαπράττουν τέτοιες ενέργειες πρέπει να «δώσουν λόγο» για αυτές.

Ο ίδιος εξέτασε επίσης την κατάσταση των εσωτερικά εκτοπισμένων προσώπων, ο αριθμός των οποίων στο εσωτερικό της Ουκρανίας ανέρχεται σε τουλάχιστον 500.000.

Στην παρέμβαση του ο Επίτροπος Μούιζνιεκς υπενθύμισε ότι οι πληρωμές συντάξεων ανεστάλησαν προς τα πρόσωπα που κατοικούν στα εδάφη εκτός του ελέγχου των ουκρανικών αρχών, επιδεινώνοντας την κατάσταση του πληθυσμού.