Η Συρία έκλεισε σήμερα όλα τα μεθοριακά περάσματα με τη γειτονική της Ιορδανία μετά την ανάπτυξη αρμάτων μάχης του συριακού στρατού στη νότια μεθοριακή πόλη Ντεράα για την καταστολή του φιλοδημοκρατικού κινήματος.  Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι μάχες στη Ντεραά όπου περισσότεροι από 3.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης έχουν εισβάλει στην πόλη.
"Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες", δήλωσε μαχητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατάφερε να έχει επικοινωνία με τη Ντεράα. "Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέση σε στέγες και τα άρματα μάχης βρίσκονται στο κέντρο της πόλης", πρόσθεσε.

Τουλάχιστον δεκατρείς πολίτες είναι νεκροί στην παράκτια πόλη Τζάμπλα μετά από τα πυρά των δυριακών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας και στο προάστιο Ντούμα της Δαμασκού, ανοίγοντας πυρ εναντίον άοπλων πολιτών και πραγματοποιώντας συλλήψεις, δήλωσαν στελέχη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Υπάρχουν τραυματίες. Δεκάδες συνελήφθησαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας ακολουθούν την ίδια πρακτική σε όλα τα κέντρα της λαϊκής εξέγερσης. Θέλουν να καταστείλουν την εξέγερση με τον πιο βίαιο τρόπο" τόνισαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλες οι τηλεπικοινωνίες με τη Ντούμα έχουν διακοπεί.

Την Παρασκευή και το Σάββατο τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, σύμφωνα με ονομαστικό κατάλογο της οργάνωσης Επιτροπή των Μαρτύρων της Επανάστασης της 15ης Μαρτίου.

Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βία στη Συρία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.

Διακήρυξη συγγραφέων και δημοσιογράφων

Πάνω από 100 συγγραφείς και δημοσιογράφοι στη Συρία υπέγραψαν διακήρυξη σήμερα με την οποία καταγγέλλουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ένδειξη οργής και αγανάκτησης στους κόλπους της ελίτ των διανοουμένων για την αιματηρή βία στις πέντε εβδομάδες των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω από 350 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση, τον περασμένο μήνα. Το ένα τρίτο αυτών σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες καθώς κλιμακώθηκε η λαϊκή εξέγερση κατά του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στην πλειοψηφία τους απελαθεί γεγονός που καθιστά αδύνατη την επαλήθευση της κατάστασης. Εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από διαδηλωτές δείχνουν στρατιώτες να πυροβολούν άοπλους πολίτες.

Μέλη οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους ότι οι δυνάμεις του Ασαντ ετοιμάζουν επίθεση στην πόλη Νάουα μετά τις πληροφορίες ότι εκσκαφείς και στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονται εκεί. Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης ζήτησαν χθες στη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών, την ανατροπή του σύρου προέδρου.

Η ηλεκτροδότηση και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί στη Νάουα και κάτοικοι, ορισμένοι από τους οποίους είναι οπλισμένοι, στήνουν οδοφράγματα για να αμυνθούν απέναντι στην επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Τη σημερινή διακήρυξη υπογράφουν 102 διανοούμενοι και δημοσιογράφοι στη Συρία, αλλά και εξόριστοι.

"Καταδικάζουμε τις βίαιες και καταπιεστικές πρακτικές του συριακού καθεστώτος κατά των διαδηλωτών και θρηνούμε για τους μάρτυρες της εξέγερσης", τονίζεται στη διακήρυξη.