Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε ότι οι δυτικές κυρώσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν στην ανάπτυξη της εγχώριας τεχνολογίας.

«Αυτό δεν είναι πολύ καλό, αλλά θα μπορούσε πιθανόν τελικά να μας ωφελήσει. Οι υπάρχουσες συνθήκες έχουν προφανώς ένα συν: η Ρωσία έχει αποκτήσει μια νέα ώθηση προς την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη».

Η Ουάσιγκτον απαγόρευσε τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας για την εξόρυξη πετρελαίου και επέβαλε κυρώσεις σε μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων είναι η Rosneft, η Lukoil και η Gazpromneft ενώ έχει επίσης απαγορεύσει σε δυτικές επιχειρήσεις να παρέχουν στους Ρώσους υλικοτεχνική υποστήριξη για την εξερεύνηση ή εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου στις υπεράκτιες περιοχές της Αρκτικής.

Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, υπολογίζει στα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου της Αρκτικής για τη διατήρηση της παραγωγής σε περίπου 10,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς υπάρχει μείωση της παραγωγής στο κοιτάσματα της δυτικής Σιβηρίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία δεν θα μειώσει τα χρήματα που δίνει για την ανάπτυξη των επιστημών διατηρώντας τον υπάρχοντα προγραμματισμό της κρατικής χρηματοδότησης σε ποσό πάνω από τα 834 δισεκατομμύρια ρούβλια (15,56 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2020 παρά την πτώση των κρατικών εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου τα μισά από τα έσοδα των ρωσικών εξαγωγών.