Ο τυφώνας Χαγκουπίτ που υποβαθμίστηκε σε καταιγίδα και σάρωσε επί τρεις ημέρες τις Φιλιππίνες, άφησε πίσω 27 νεκρούς, αλλά τα εκατομμύρια των κατοίκων της Μανίλας ξύπνησαν σήμερα το πρωί ανακουφισμένοι καθώς η καταιγίδα απομακρυνόταν από την πρωτεύουσα χωρίς να έχει προκαλέσει σημαντικές βλάβες. 

Τα περισσότερα θύματα ήταν στο νησί Σαμάρ (Άπω Ανατολή), σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί μόλις τα συνεργεία διάσωσης φτάσουν στο νησί και σε άλλες ανατολικές επαρχίες του αρχιπελάγους. 

Ο Χαγκουπίτ που χαρακτηρίστηκε ισχυρότατος τυφώνας κατά τον σχηματισμό του στον Ειρηνικό Ωκεανό, υποβαθμίστηκε σε τυφώνα όταν προσέγγισε την ξηρά το Σάββατο στις ανατολικές Φιλιππίνες. Χθες υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα. Το βράδυ, οι άνεμοι είχαν χάσει την έντασή τους και έπνεαν με ταχύτητα 85 χλμ. την ώρα, ενώ η καταιγίδα βρισκόταν περί τα 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους κάτοικοι των παραγκουπόλεων που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των ποταμών και των ακτών, κατέφυγαν σε προσωρινά κέντρα υποδοχής κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης εκκένωσης της πόλης, όπου στοιβάζονται 12 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, όπως και το χρηματιστήριο και πολλές υπηρεσίες. Οι δημόσιοι υπάλληλοι κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν. Οι αρχές είχαν προετοιμαστεί για το χειρότερο. Καθώς φοβούνταν επανάληψη της καταστροφής που άφησε πίσω του ο τυφώνας Χαϊγιάν πριν από ένα χρόνο, είχαν δώσει εντολή από την Παρασκευή σε εκατομμύρια Φιλιππινέζους να καταφύγουν σε εκκλησίες, σχολεία και γυμναστήρια.