Απορρίπτει ως αδιανόητες τις προτάσεις Νταβούτογλου ο προεδρεύων της Κυπριακής  Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου

Ο κ. Ομήρου, χαρακτηρίζει αδιανόητη τη θέση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι σε περίπτωση που καθυστερήσει η ενοποίηση της Κύπρου να συσταθεί επιτροπή από την Ελλάδα και την Τουρκία, για να εποπτεύουν τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απόλυτη κυριαρχία και «δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε κηδεμονία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, ο κ. Ομήρου, αναφερόμενος στις δηλώσεις Νταβούτογλου περί φόρμουλας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τόνισε: «η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές στην 'Αγκυρα, ότι το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά τη Λευκωσία και ότι δεν πρόκειται η Αθήνα να καταλήξει σε οποιαδήποτε φόρμουλα με την Τουρκία».

Ανέφερε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μεταφέρει στην 'Αγκυρα τη θέση της Λευκωσίας ότι προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών είναι ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γιαννάκης Ομήρου,σχολιάζοντας δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» για «μυστική συνάντηση» στο Παρίσι, των πρεσβευτών Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας για ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, τόνισε κατηγορηματικά ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν τίθεται θέμα ανοίγματος κεφαλαίου, ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις.