Επίσκεψη στη Βαγδάτη πραγματοποιεί σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ όπου θα έχει επαφές για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους.

Συγκεκριμένα, ο Χέιγκελ αναμένεται να συναντηθεί με αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον ιρακινό ομόλογό του και τον πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. 

Κατά την άφιξή του o Χέιγκελ μίλησε σε αμερικανούς και αυστραλούς στρατιώτες και τους ευχαρίστησε για το έργο τους. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να βοηθήσουν τους Ιρακινούς κατά του ΙΚ αλλά ότι, στο τέλος, η επιτυχία της εκστρατείας αυτής κατά των τζιχαντιστών θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση της Βαγδάτης. "Είναι η χώρα τους, αυτοί θα πρέπει να την κυβερνήσουν". 

Κάλεσε τους ιρακινούς ηγέτες να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση ενωτική, ικανή να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει της επίσκεψης, ο Χέιγκελ τόνισε ότι ο ιρακινός στρατός και οι κουρδικές δυνάμεις αποκτούν δυναμική. "Είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια. Είναι δύσκολη. Θα υπάρξουν πισωγυρίσματα. Θα υπάρξουν νίκες", δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους στο Κουβέιτ.