Σε κελιά υψίστης ασφαλείας στη φυλακή, αλλά χωρίς να έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους κρατούνται οι θεωρούμενοι ως πρωτεργάτες της εξέγερσης που σημειώθηκε στο κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών Βίλαγουντ.

Την ίδια στιγμή τρεις αιτούντες άσυλο συνεχίζουν, για έκτη μέρα, την διαμαρτυρία τους πάνω στην οροφή του κτιρίου ενώ οι ταραχές επεκτάθηκαν τώρα και στο κέντρο κράτησης Κέρτιν της Δυτικής Αυστραλίας όπου αιτούντες άσυλο κάνουν απεργία πείνας και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως "εκρηκτική".

Τους τελευταίους μήνες, βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλά από τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών της Αυστραλίας, ενώ κοινό φαινόμενο έχουν καταστεί πλέον οι απόπειρες αυτοκτονίας. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τις κακές συνθήκες διαβίωσης και για τον μεγάλο χρόνο που απαιτεί η εξέταση των αιτήσεών τους.

Η κατάσταση επιδεινώνεται αλλά η κυβέρνηση έχει επιλέξει να τηρήσει ιδιαίτερα σκληρή γραμμή.

Το 2010, η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει τις ελλείψεις υποδομών, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των κρατουμένων από την καθυστέρηση των Αρχών να εξετάσουν τα αιτήματά τους.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα φωτιά έβαλαν σε κτίριο του κέντρου κράτησης του Βίλαγουντ, έξω από το Σίδνεϊ, κρατούμενοι που ζητούσαν άσυλο και λαθρομετανάστες, προτού ανεβούν στις στέγες των εγκαταστάσεων για να αποφύγουν την επέμβαση των Αρχών.

Ομάδα τριών αιτουμένων άσυλο παρέμενε μέχρι χθες το απόγευμα στην οροφή κτιρίου των εγκαταστάσεων, καλώντας σε βοήθεια με πανό που έχει αναρτήσει στα κεραμίδια.