Έντεκα όρους θέτει η Γερμανία στη Σερβία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Νόβοστι».

Η σερβική κυβέρνηση έλαβε υπόμνημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο καταγράφονται οι συστάσεις – όροι, που θέτει η Γερμανία για να δώσει την συγκατάθεση της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για κείμενο, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του ασχολείται με το Κόσοβο. Το Βερολίνο, μεταξύ άλλων, ζητάει από τη Σερβία να αναγνωρίσει τα διαβατήρια του Κοσόβου, ως ταξιδιωτικά έγγραφα, να επιτρέψει την είσοδο του Κοσόβου στους περιφερειακούς οργανισμούς, να αποσύρει τα κοντέινερ από τις συνοριακές διαβάσεις με το Κόσοβο (κατασκευάζοντας κτίρια από σταθερά οικοδομικά υλικά) και να προωθήσει την αλλαγή του καταστατικού της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο, ώστε να λειτουργούν με βάση τη νομοθεσία του Κοσόβου και όχι της Σερβίας, όπως ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα πάντα με τη «Νόβοστι», με τους όρους αυτούς στην ουσία ζητείται από τη Σερβία να αναγνωρίσει, έμμεσα, την ανεξαρτησία του Κοσόβου και γι αυτό η σερβική διπλωματία ξεκίνησε εκστρατεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να μετριαστούν οι απαιτήσεις των Γερμανών.

Η εφημερίδα εκτιμά ως ταπεινωτικό το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο υπόμνημα κάτω από κάθε σύσταση προσφέρονται και οι απαντήσεις που πρέπει να δώσει η σερβική κυβέρνηση και που θα ικανοποιούσαν τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.