current views are: 2

9 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:57

«Ημέρα Σιγής» στην Ουκρανία, καθυστερούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Φαίνεται να τηρείται η μονομερής εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία που ονομάστηκε «Ημέρα της Σιγής», με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει, την ίδια ώρα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες της «ομάδας επαφής» θα καθυστερήσουν.

Δημοσίευση 11:57’
αρθρο-newpost

Φαίνεται να τηρείται η μονομερής εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία που ονομάστηκε «Ημέρα της Σιγής», με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει, την ίδια ώρα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες της «ομάδας επαφής» θα καθυστερήσουν.

Φαίνεται να τηρείται η μονομερής εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία που ονομάστηκε «Ημέρα της Σιγής», με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει, την ίδια ώρα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες της «ομάδας επαφής», υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φιλορώσων αυτονομιστών, της Ρωσίας θα καθυστερήσουν.

Οι συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από την Παρασκευή. «Σήμερα δεν πρόκειται να συμβεί κάτι. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου από τη Σιγκαπούρη όπου βρίσκεται ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, η μονομερής εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία είναι σε ισχύ.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι οι συγκρούσεις στο προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονέτσκ, σταμάτησαν τα ξημερώματα έπειτα από μία νύχτα ανταλλαγής πυρών.

«Με πρωτοβουλία του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, εφαρμόζεται εκεχειρία σε όλες τις θέσεις των (κυβερνητικών) δυνάμεων», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του στο λογαριασμό του στο Facebook ο ουκρανικός στρατός.
Διοικητές των αυτονομιστών είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι δεν θα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Όπως είπε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία Ντένις Πουσίλιν, «θα συμμετάσχουμε στις διαπραγματεύσεις αλλά για να είναι (οι συνομιλίες) περισσότερο επιτυχείς, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή».
 
Τη σημερινή «Ημέρα της Σιγής» στο πολεμικό μέτωπο πρόκειται να ακολουθήσει η απόσυρση των βαρέων όπλων από το πεδίο των μαχών και η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης, αν τηρήσουν την εκεχειρία και οι αυτονομιστές.

Οι διαπραγματεύσεις στο Μινσκ προσβλέπουν στην ενίσχυση της ειρηνευτικής συμφωνίας που συνήφθη στην ίδια πόλη στις 5 Σεπτεμβρίου αλλά δεν τηρήθηκε.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι άλλοι 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν έκτοτε, γεγονός που εγείρει επιφυλάξεις σχετικά με την προοπτική των τελευταίων προσπαθειών για ειρήνευση, ενώ εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τις συγκρούσεις που μαίνονται εδώ και οκτώ μήνες ξεπερνά τους 4.300.

Ο αριθμός των αυτονομιστών που έχουν σκοτωθεί δεν είναι επισήμως επιβεβαιωμένος και κάποιοι θεωρούν ότι ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.


σχετικα αρθρα