Ο εθνικιστής κεντροαριστερός υποψήφιος πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα προηγείται της συντηρητικής υποψήφιας Κέικο Φουχιμόρι, κόρης του φυλακισμένου πρώην ηγέτη της χώρας Αλμπέρτο Φουχιμόρι, εν όψει του δεύτερου γύρου της 5ης Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.
Η έρευνα, που διεξήγαγε η Ipsos Apoyo και δημοσίευσε η εφημερίδα El Comercio, κατέδειξε ότι ο Ουμάλα, ο οποίος έχει μετριάσει το πολιτικό του προφίλ, συγκεντρώνει την υποστήριξη του 42% των ψηφοφόρων, ενώ τη Φουχιμόρι στηρίζει το 36%.

Ουμάλα και Φουχιμόρι συγκέντρωσαν αντίστοιχα το 31,7% και το 23,6% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου.

«Τις επόμενες εβδομάδες αμφότεροι οι υποψήφιοι θα πρέπει να βγουν έξω και να κερδίσουν τη στήριξη του 22% των ψηφοφόρων που δεν έχουν αποφασίσει αν θα στηρίξουν κάποιον από τους δύο», δήλωσε ο Αλφρέντο Τόρες, επικεφαλής της Ipsos Apoyo, στην εφημερίδα Ελ Κομέρσιο.

Η δημοσκόπηση σε δείγμα 1.802 ψηφοφόρων έγινε την περίοδο 16η-21η Απριλίου κι έχει ποσοστό σφάλματος ±2,3%.

Η Φουχιμόρι, που αυτοπροβάλλεται ως μια πολιτικός φίλα προσκείμενη στις επιχειρήσεις, συγκεντρώνει τη στήριξη κυρίως γυναικών και ευκατάστατων ψηφοφόρων στην πρωτεύουσα Λίμα. Την εμπιστεύονται οι ξένοι επενδυτές, αλλά πολλοί ψηφοφόροι τη σχετίζουν με την ενδημική διαφθορά και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έστειλαν τον πατέρα της στη φυλακή.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί έναντι του Ουμάλα, ο οποίος το 2006 είχε επιχειρήσει να αναδειχθεί πρόεδρος έχοντας την ανοικτή υποστήριξη του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες. Έκτοτε ο πρώην στρατιωτικός προσπάθησε να μετακινηθεί προς το κέντρο. Αυτό το μήνα διόρισε έμπειρους τεχνοκράτες στην ομάδα που διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία για να πείσει τις αγορές ότι θα διατηρήσει άθικτες τις περισσότερες από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στο πεδίο της οικονομίας αν εκλεγεί. Είναι δημοφιλής μεταξύ των φτωχών, των ψηφοφόρων στην ύπαιθρο και των ανδρών άνω των 25, σύμφωνα με τον Τόρες.

Παρά το ότι οι αριθμοί ευημερούν στο Περού, όπου καταγράφεται ανάπτυξη τα τελευταία 10 χρόνια, το ένα τρίτο των πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Πολλοί στηρίζουν τον Ουμάλα διότι θέλουν να προβεί σε κινήσεις για την αντιμετώπιση των τεράστιων ανισοτήτων στη χώρα.