Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου καταδίκασε την Κυριακή την δολοφονία ενός Ισραηλινού στην Δυτική Όχθη και απαίτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να πάρει μέτρα σε βάρος του αστυνομικού που ευθύνεται για το επεισόδιο.

Η ΠΑ οφείλει να «λάβει σοβαρά μέτρα εναντίον των τρομοκρατών που διέπραξαν αυτή την εγκληματική ενέργεια εναντίον εβραίων πιστών που πήγαιναν να προσευχηθούν», είπε ο Νετανιάχου μετά την κηδεία του θύματος Μπεν Γιόσεφ Λιβνάτ, ανιψιού της υπουργού Πολιτισμού του Ισραήλ Λίμορ Λιβνάτ.

Ο αστυνομικός πυροβόλησε εναντίον εβραίων που εισήλθαν χωρίς άδεια σε έναν ιερό χώρο, γνωστό με την ονομασία Ο Τάφος του Ιωσήφ, σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό. Ορισμένοι εβραίοι θεωρούν το χώρο αυτό, κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Νάμπλους, τον τόπο ταφής του βιβλικού πατριάρχη. Από τα πυρά του αστυνομικού σκοτώθηκε ο Λιβνάτ --24χρονος υπερορθόδοξος εβραίος και πατέρας τεσσάρων παιδιών-- και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις ισραηλινοί. Σύμφωνα με ισραηλινές ιατρικές πηγές ένας άνδρας 20 ετών είναι πολύ σοβαρά, ένας 17χρονος σοβαρά και οι άλλοι δύο τραυματίες σε λιγότερο σοβαρή κατάσταση.

Ο κυβερνήτης της Νάμπλους Τζιμπρίν αλ Μπάκρι δήλωσε ότι η ομάδα των ισραηλινών «μπήκε στην περιοχή χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως έχει συμφωνηθεί με το Ισραήλ».

«Συλλάβαμε τις δυνάμεις που ήταν υπεύθυνες για τη φρούρηση της περιοχής κι ερευνούμε τι συνέβη», είπε ο Μπάκρι.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι η έλλειψη συντονισμού δεν δικαιολογεί το επεισόδιο και κάλεσε την ΠΑ να «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» σε βάρος όσων ευθύνονται. Η Λιβνάτ είπε στην κηδεία του ανιψιού της στην Ιερουσαλήμ ότι ήταν «ένα αθώο θύμα που δολοφονήθηκε από έναν τρομοκράτη που έδρασε με το προκάλυμμα του παλαιστίνιου αστυνομικού ενώ πήγαινε να προσευχηθεί για τη γιορτή του Πάσχα».