Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Σεξουαλικές απειλές, ηλεκτρικά τρυπάνια, εικονικό πνιγμό και άλλες απάνθρωπες μεθόδους περιελάμβαναν οι πρακτικές της CIA κατά τη διάρκεια ανακρίσεων υπόπτων για τρομοκρατία μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αναφέρει έκθεση-κόλαφος της αμερικανικής Γερουσίας.

Η έρευνα της επιτροπής της Γερουσίας είναι έκτασης άνω των 6.000 σελίδων αλλά παραμένει απόρρητη, με μία περίληψη 528 σελίδων να δημοσιοποιείται.

Η έκθεση κάνει λόγο για μυστικές τοποθεσίες, μπουντρούμια εκτός ΗΠΑ στα οποία γίνονταν οι ανακρίσεις.

Η CIA απείλησε κρατούμενο ότι θα τον βιάσει με τη χρήση σκουπόξυλου, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι της αμερικανικής υπηρεσίας απείλησαν ότι θα σκοτώσουν με ηλεκτρικό τρυπάνι τον Αμντέλ Ραμνάν αν Νασίρι, μέλος της αλ Κάιντα και φερόμενο ως «εγκέφαλο» τρομοκρατικής επίθεσης στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Cole τo 2000.  

Οι «προωθημένες μέθοδοι ανάκρισης» που χρησιμοποίησε η CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 σε ανθρώπους που κρατούσε σε μυστικές φυλακές ήταν αναποτελεσματικές και δεν προσέφεραν ποτέ πληροφορίες που οδήγησαν στην αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης είχε καθυστερήσει εξαιτίας διαφωνιών στην Ουάσινγκτον για το ποια σημεία της θα δημοσιοποιούνταν. 

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έπαυσε το πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA όταν ανέλαβε την προεδρία το 2009. Στις πρώτες δηλώσεις του επέκρινε τις μεθόδους ανάκρισης της CIA λέγοντας πως «αμαύρωσαν τη φήμη των ΗΠΑ στον κόσμο» και δεσμεύτηκε να κάνει τα πάντα για να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά.

Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ και οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν να ασκηθούν διώξεις εναντίον αμερικανών αξιωματούχων, όμως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά ότι δεν είναι πιθανό να συμβεί.