Ως πιθανή χρηματοδότη της Χρυσής Αυγής εμφανίζει άρθρο του Business Insider τη Ρωσία, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο «εισβάλλει» στις ευρωπαϊκές χώρες, μέσω των ακροδεξιών κομμάτων.

Επικαλούμενο ένα διάγραμμα του Κέντρου Ευρασιατικής Στρατηγικής (CESI), το δημοσίευμα αναφέρει πως ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει γίνει σοκαριστικά αποτελεσματικός, στο να ασκεί επιρροή στην ευρωπαϊκή πολιτική, μέσω ενός πλήθος ακροδεξιών κομμάτων.

Στο διάγραμμα καταγράφεται η αυξανόμενη επιρροή του Κρεμλίνου σε ξι διαφορετικές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Τα συγκεκριμένα ακροδεξιά κόμματα  έχουν υψηλή δημοτικότητα και μάχονται κατά της παραχώρησης μεγαλύτερων εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Κάθε ένα από αυτά τα κόμματα, σύμφωνα με το Business Insider, έχει επίσης δημιουργήσει μία στενότερη σχέση με τη Ρωσία και έχει αντιδράσει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Εκτός από τη Χρυσή Αυγή, αναφορά γίνεται στο UKIP της Μ. Βρετανίας, το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, το Jobbik της Ουγγαρίας και το Ataka της Βουλγαρίας.

Όσον αφορά στη Χρυσή Αυγή, το Jobbik και το Ataka, το άρθρο σημειώνει πως έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και πιθανότατα χρηματοδοτείται από αυτή. Και τα τρία κόμματα, επισημαίνεται, έχουν ταχθεί ενάντια στις κυρώσεις κατά της Μόσχας και βλέπουν τον Πούτιν σαν υπερασπιστή του Χριστιανισμού.

Τους στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία- σύμφωνα με το δημοσίευμα- έχει το UKIP, αλλά και το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, δύο κόμματα που είχαν υψηλά ποσοστά σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Η Μαρίν Λεπέν βλέπει τον Πούτιν σαν έναν παραδοσιακό σύμμαχο και σχεδιάζει να σχηματίσει συνασπισμό με άλλα φιλορωσικά και ακροδεξιά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.